Babyvoeding kennisbank

Hoe herken je of babyvoeding bedorven is?

Je opent een bakje met zelfgemaakte babyvoeding of een potje dat al even in de koelkast stond… maar is het nog wel goed? Zeker bij baby’s wil je geen risico nemen met voeding die misschien bedorven is. In dit artikel lees je hoe je bedorven babyvoeding herkent, waar je op moet letten en wanneer je het beter weg kunt gooien.

Waarom is bedorven babyvoeding zo gevaarlijk?

Baby’s hebben een kwetsbaar immuunsysteem. Een hapje dat een beetje over de datum is, kan bij volwassenen misschien geen kwaad, maar voor baby’s kan het wél leiden tot buikpijn, diarree of zelfs voedselvergiftiging. Daarom is het belangrijk om altijd alert te zijn op tekenen van bederf.

Signalen dat babyvoeding bedorven is

Let goed op de volgende tekenen – al hoeft niet elk signaal afzonderlijk te betekenen dat het hapje écht bedorven is, is het motto toch: bij twijfel, niet geven.

1. Veranderingen in geur

De meeste babyhapjes ruiken neutraal of licht zoet/aards (denk aan wortel of pompoen). Ruikt het zuur, muf, gistachtig of gewoon anders dan normaal? Dan is het niet meer veilig om te geven.

2. Afwijkende kleur

Een verkleurde bovenlaag (zoals grijzig, groenig of donkergeel) kan duiden op schimmelvorming of oxidatie. Zelfs als het eronder nog normaal uitziet, geldt: niet meer gebruiken.

3. Andere structuur

Is de puree slijmerig, waterig, korrelig of juist hard aan de randen? Dan is de kans groot dat er bacteriële groei heeft plaatsgevonden. Ook als er belletjes ontstaan zonder verwarming (fermentatie) is het niet meer betrouwbaar.

4. Schimmel of vlekjes

Witte, groene of zwarte puntjes of vlekken = weggooien. Zelfs als het maar op één plek zit. Schimmelsporen kunnen zich onzichtbaar verspreiden in het hele hapje.

5. Potje staat bol of ‘plopt’

Bij kant-en-klare voeding: een bol deksel of een potje dat een plop-geluid maakt bij openen, kan wijzen op gasvorming door bacteriën. Dit betekent: niet gebruiken!

Hoe lang kun je babyvoeding bewaren?

Een handige richtlijn:

  • Zelfgemaakte hapjes in de koelkast: max. 48 uur (mits goed afgesloten)
  • Ingevroren babyvoeding: 1 tot 3 maanden (in porties, goed verpakt)
  • Aangebroken potje voeding: max. 24 uur in de koelkast, tenzij je baby er al uit gegeten heeft
  • Voeding waaruit gegeten is: niet meer bewaren, altijd weggooien

Wat als je baby al van bedorven voeding gegeten heeft?

Merk je achteraf dat een hapje misschien toch niet helemaal fris was? Let dan goed op signalen zoals:

  • Buikpijn of veel krampjes
  • Diarree of overgeven
  • Koorts of hangerigheid

Raadpleeg bij twijfel altijd het consultatiebureau of je huisarts. Zeker bij jonge baby’s is het belangrijk om alert te blijven.

Samengevat: hoe herken je bedorven babyvoeding?

  • Ruikt het anders dan normaal?
  • Ziet het er vreemd uit?
  • Voelt de structuur afwijkend?
  • Zie je schimmel, belletjes of verkleuring?
  • Is het potje bol of is het al te lang open?

Dan is het beter om het niet meer te geven. Better safe than sorry geldt zeker bij babyvoeding.